Kultūrizmo pasaulis

Visos sporto šakos diktuoja tam tikrą gyvenimo būdą: discipliną, dienos ritmą ir atitinkamą dietą. Ar gatvėje atpažintumėte bėgiką, plaukiką ar automobilių lenktynininką? Kultūrizmo ritmu gyvenančius sportininkus nesunku atpažinti minioje. Jų tvirtas sudėjimas ir išraiškingi raumenys. Žvilgtelkime į kultūrizmo pasaulį, galbūt kažką galėsime pritaikyti ir savo propaguojamoje sporto šakoje, juk kultūrizmas yra apibrėžiamas kaip fizinių pratimų su įvairiais įrankiais, poilsio ir sveikos mitybos sistema.

Teigiama, jog kultūrizmo sporto šakos sistema ne tik ugdo visus kūno raumenis, bet ir stiprina sveikatą bei imuninę sistemą. Ir šio teiginio nepaneigsime, nes suderinta mityba ir aktyvi fizinė veikla visuomet teigiamai veikia žmogaus organizmą. Kultūristai atlieka jėgos lavinimo pratimus naudodami svarmenis, štangas, specialius treniruoklius ir tokiu būdu ryškina visų grupių kūno raumenis. Šiame sporte labai svarbu visas raumenų grupes vystyti proporcingai.

Profesionalai pataria, kad efektyviausias pratimas lavinantis nugaros raumenis yra paprasčiausi klasikiniai prisitraukimai. Svarbu nusileidžiant pilnai ištiesti rankas, o prisitraukiant išriesti nugarą, stengtis nesiūbuoti, nes taip galima pažeisti juosmenį. Šį paprastą pratimą gali pritaikyti kiekvienas žmogus, kuriam maudžia nugarą. Tokiais atvejais reikia stiprinti nugaros raumenis, o pasirodo nėra stebuklingo recepto, efektyviausi paprasti prisitraukimai. Tie, kurie nepadaro prisitraukimų gali pradėti nuo lengvesnių, ne kultūristo rekomenduotų pratimų, tokių kaip pasyvūs pratimai: į žemę remiantis kojų pirštais ir dilbiais išlaikyti tiesų korpusą, nenuleidžiant dubens per žemai ir nekeliant aukštyn.

Kita svarbi kultūrizmo gyvenimo dalis – mityba. Į kultūristų racioną įeina daugiau baltyminio maisto nei į paprasto sportininko, nes baltymai yra raumenų statybinė medžiaga, o kultūristų tikslas – auginti raumenų masę. Dar vienas šios sporto šakos specifinis bruožas – maisto papildų vartojimas. Fitneso papildai (angl. fitness supplements) yra neatsiejami nuo fitneso sporto šakos. Šių papildų vartojimo tikslas – padidinti suvartojamų baltymų kiekį, kartu negaunant nereikalingų riebalų. Fitneso papildai turi didelę pasiūlą, galima rinktis iš kiaušinių, jautienos, išrūgų, sojos ir kazeino baltymų ar  pieno baltymų izoliato.

Viena iš kultūrizmo krypčių – lengvasis kultūrizmas (angl. Fitness – geras fizinis pasirengimas, pajėgumas, užsigrūdinimas). Lietuvoje dažnai vartojamas nevartotinas terminas „fitnesas“. Lengvasis kultūrizmas nuo kultūrizmo skiriasi mažesniu fizinių krūvių intensyvumu ir lengvesniais svarmenimis. Lengvasis kultūrizmas kartais pavadinamas tarpine sporto šaka tarp gimnastikos ir kultūrizmo.
Tai tik maža kultūrizmo pasaulio dalelė, dar daug įvairiausių sistemos taisyklių tenka išmokti pasirinkus kultūristo gyvenimo būdą.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt kamtoreikia.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top