ortopedinė avalynė

Ar ortopedinė avalynė gerina dinaminį eisenos stabilumą?

Dažnai įvardijama, kad kompleksiniai pėdos, kulkšnies lūžiai ir išnirimai yra prastos eisenos pasekmė. Iš tiesų, degeneraciniai pokyčiai dažnai sukelia lėtinį skausmą ir chroniškus funkcinius apribojimus. Receptinė avalynė (arba ortopedinė avalynė) yra svarbus gydomasis įrankis reabilitacijos proceso metu. Tačiau nemažai žmonių abejoja jos nauda.

Vietinis dinaminis stabilumas (VDS) yra judėjimo sistemos gebėjimas prisitaikyti prie skausmo, kuris atsiranda nuolatinio vaikščiojimo metu. VDS yra laikomas kaip svarbus rodiklis vertinant skirtingas sąlygas ir patologijas. Neseniai buvo atliktas tyrimas, kurio tikslas buvo išanalizuoti pokyčius VDS, sukeltas ortopedinės avalynės. Tyrime dalyvavo pacientai, turintys lėtines pėdos ir kulkšnies traumas. Hipotezė – avalynės pritaikymas gali padėti pacientams pagerinti eisenos kontrolę.

Metodas: buvo pasirinkti dvidešimt penki vidutinio amžiaus pacientai (5 moterys ir 20 vyrai). Jie buvo gydomi dėl kulkšnies ar pėdų lūžių vienoje iš reabilitacijos klinikų. Pacientai turėjo atlikti du bandomuosius ėjimus: 30 sekundžių su įprastais batais ir 30 sekundžių su ortopedine avalyne. Tuo pat metu buvo matuojama jų nugaros apkrova ir skausmas.

Rezultatai: atlikus tyrimus paaiškėjo, kad su ortopediniais batais tiek pėdų, tiek nugaros skausmas sumažėjo net 29 procentais.

Išvada: atlikus tyrimus tapo aišku, jog avalynės pritaikymas lėmė skausmo sumažėjimą ir geresnį pėdos bei kulkšnies prisitaikymą. Tikėtina, kad dėvint ortopedinius batus pacientai gali geriau kontroliuoti savo pėdos padėtį. Dėl to atsiranda didesnis dinaminis stabilumas.

Scroll to Top