prakaitas

Praikaitavimas – būtina organizmo funkcija

Kiekvienas esame patyrę gana nemalonų jausmą, kai karštą vasaros dieną, kur nors skubėdami ar intensyviai sportuodami, imame prakaituoti. Sušlapusios pažastys, delnai, nugara – bene pagrindinės vietos, kuriose atsiradęs prakaitas palieka neišvaizdžias dėmes, kvapą bei daugeliui sukelia nepasitikėjimo jausmą. Kad ir kaip neestetiškai atrodytų tokios nemalonų kvapą skleidžiančios žymės ant rūbų, jos – neišvengiamos ir būtinos. Prakaitavimas yra viena pagrindinių žmogaus organizmo funkcijų. Jo pagalba šalinami toksinai, organizme susikaupusios druskos, vaistai, taip pat tokiu būdu gali būti atsikratoma netgi kai kurių prieskonių. Negana to, prakaituodamas žmogus natūraliai reguliuoja savo organizmo temperatūrą.

Prakaitas ir jo kiekiai yra skirtingi kiekvienam žmogui. Tai priklauso nuo žmogaus odoje esančių prakaito liaukų. Mūsų kūnas, reaguodamas ir atsakydamas į šilumą, intensyvų fizinį krūvį arba emocinį stresą, prakaito liaukose pagamina ypatingą skystį – prakaitą. Daugiau nei pusę prakaito sudėties sudaro vanduo, likusią dalį tokios medžiagos kaip kalcis, kalis, pieno rūgštis bei fosforas.

Žmonės, kurie negali normaliai prakaituoti, pasižymi mažesniu prakaito liaukų kiekiu. Jei nuokrypis yra nedidelis, tai nėra labai pavojinga, tačiau, jeigu asmuo prakaituoja labai mažai arba išvis neprakaituoja, reikėtų sunerimti, nes tai gali būti pavojinga sveikatai. Nepašalintos kenksmingos arba visiškai nereikalingos medžiagos besikaupdamos organizme jam kenkia ir gali neigiamai atsiliepti gerai savijautai, o tai ypač svarbu sportuojantiems asmenims.

Sportuojantys žmonės neturėtų gėdytis savo prakaito, kadangi su jo pagalba užtikrinama optimali organizmo būklė. Jei itin gausus prakaitavimas nepatinka ir kelia nerimą, galite pasikonsultuoti su specialistais, tačiau paprastas prakaitas mūsų organzimui būtinas kaip ir vanduo.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt kamtoreikia.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top