Lebronas Džeimsas

Profesionalių sportininkų motyvacija — noras būti geriausiu

Išgirdus žodžius „profesionalus sportas“ galvoje susikonstruoja garsiausių pasaulio sportininkų vaizdiniai. Usainas Boltas, LeBronas Jamesas, Michaelas Jordanas, Cristiano Ronaldo, Novakas Djokovičius, Tiger Woods — žmonės, kurie savo sporto pasiekimais stebino ir tebestebina ne tik savo valstybes, bet visą pasaulį. Kaip jiems pavyko tapti tokiais garsiais? Visa tai lėmė sunkus darbas, talentas ar noras ir didelis užsispyrimas tapti geriausiu?

Daugelis sporto motyvacijos tyrėjų teigia, kad profesionaliu sportininku tampama, tačiau psichologiniai dalykai, tokie kaip talentas, nusiteikimas, charizma taip pat daug ką lemia. Profesionalaus sporto atstovas vadovaujasi dviemis svarbiausiais principais:  tikslo siekimu ir nuolatiniu progresu. Tikslo siekimas yra vienas svarbiausių veiksnių sportininko karjeroje. Tai — vienas pagrindinių jo motyvacijos ramsčiu. Dažniausiai tikslas yra laimėti varžybas, gauti medalį, įvykdyti normatyvą, patekti į norimą komandą, čempionatą ar olimpines rungtynes. Nuo užsibrėžto tikslo priklauso ir pasiruošimas tikslo įgyvendinimui. Profesionalus sportas reikalauja itin didelės atsakomybės, nuolatinio ir sunkaus darbo. Sportininkai ruošiasi ištisus metus, todėl svarbi ir jų psichologinė būsena. Tas ypač aktualu patyrus nesėkmę ar pralaimėjus. Svarbu ugdyti stiprią valią ir „kietą“ charakterį. Kitas svarbus dalykas, neatskiriamas nuo profesionalaus sporto yra nuolatinis tobulėjimas ir rezultatų gerinimas. Sportininkui pasiekus užsibrėžtų tikslų padidėja motyvacija pagerinti savo pasirodymą ir tapti dar geresniu, nei jis yra šią dieną. Tai vadinama „kova su savimi“, kuomet sportininkas rungiasi ne tik su priešininkais, bet ir pats su savimi. Materialus atlygis taip pat yra vienas iš aktualių profesionalaus sporto motyvacijos veiksnių. Dideli piniginiai prizai, kuriuos gauna įvairių turnyrų, čempionatų laimėtojai taip pat yra nemaža paskata gerinti savo rezultatus. Ir, galiausiai, asmeninės ambicijos bei stiprus užsidegimas būti geriausiu yra vienas esminių dalykų, motyvuojančių sportininką. Nes be noro ir užsidegimo net ir alinančios treniruotės nepadės pasiekti aukščiausių rezultatų.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt kamtoreikia.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top