Maistas sportuojant

Ką rekomenduojama valgyti sportuojant?

Pašvietus pavasario saulutei, daugelis ima dairytis sporto klubų ar pradeda sportuoti savarankiškai. Tačiau kiekvienas turi skirtingų tikslų – vieni, nori atsikratyti per žiemą priaugtų kilogramų, o kiti, atvirkščiai, siekia daugiau priaugti svorio. Bet kokiu atveju, norint pasiekti rezultato, vien sporto programos tikrai nepakanka. Efektyviausias būdas – atsakingai derinti sportą ir mitybą. Tada ką rekomenduojama valgyti, pradėjus aktyviai sportuoti?

Pateikiame pagrindinius maisto produktus, kurių turėtų netrūkti jūsų mitybos racione:

  • Tai labai svarbi mitybos dalis, žmonėms, užsiimantiems sportu. Jie yra statybinė medžiaga, kuri padeda formuoti raumenis. Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti 0,8 g./kg baltymų kasdien. Pavyzdžiui, jei jūsų svoris yra 70 kg. tuomet, jūsų racione turi būti 56 g. baltymų. Geriausias baltymų šaltinis yra soja, varškės sūris, ankštinės daržovės, kiaušiniai, pienas, mėsa bei žuvis. Tad jūsų mitybos racione, privalo atsirasti vištiena, ankštinės daržovės ir varškė bei kiaušiniai.
  • Šios medžiagos yra svarbus energijos šaltinis. Dalį jų pasigamina pats organizmas iš baltymų. Angliavandeniai turėtų sudaryti pusę mūsų dienos kalorijų normos. Jie yra skaidomi į sudėtinguosius ir paprastuosius. Esminis skirtumas yra tai, kad pastaruosius organizmas sudegina per pusvalandį, na, o sudėtinguosius apdoroja net iki keturių valandų. Tad įvairių vaisių, riešutų ar net rupios ruginės duonos, praturtintos sėklomis ar sėlenomis, turėtų netrūkti jūsų racione.
  • Šviežios daržovės. Įvairūs mitybos specialistai, teigia, kad šviežios daržovės turi užimti 50 procentų jūsų lėkštės tūrio. Idealu, jei jos bus termiškai neapdorotos, nes tokiu būdu savo organizmą aprūpinsite ląsteliena. Ypač vertingi yra kopūstai: https://www.nojus.lt/darzoviu-seklos/kopustai-guziniai. Juose gausu vertingų mineralinių medžiagų ir naudingų mūsų organizmui vitaminų: C, A, B1, B2, B6, P, K.

 

Scroll to Top