Maistas, kurį turėtų valgyti atletai

Maistas yra organizmo kuras, nuo kurio kokybės priklauso sportinėje veikloje pasiekti rezultatai. Kai treniruočių metu jūsų kūnas išeikvoja jį maitinančius resursus, juos reikia atstatyti maitinantis sveiku maistu. Taisyklinga mityba turėtų būti svarbiausias prioritetas siekiant parengti organizmą įvairiems sportiniams iššūkiams. Toliau straipsnyje pateikiame keletą maisto produktų, kurie turėtų sudaryti kiekvieno sportininko mitybos racioną.

Uogos

Gervuogės, avietės ir mėlynės – tai skanios, saldžiarūgštės uogos, kuriose gausu antioksidantų. Antioksidantai organizmą apsaugo nuo laisvųjų radikalų. Po fizinio aktyvumo prarastus antioksidantus yra būtina atstatyti. Tamsiose uogose taip pat yra fitocheminių medžiagų ir kitų apsauginių elementų, apsaugančių jus nuo oksidacinio streso, kuris gali pasireikšti įtemtų treniruočių metu. Šios uogos taip pat padeda išsaugoti raumenų jėgą organizmo senėjimo metu, todėl jas pravartu valgyti visą gyvenimą.

Lašiša

Lašišoje yra gausu raumenis stiprinančių baltymų ir naudingų nesočiųjų riebalų rūgščių omega-3, kurios stiprina organizmo imunitetą bei yra viena iš organizmo ląstelių statybinių medžiagų. Lašiša taip pat yra ir natūralus arterijų valiklis, kuris padeda išvengti širdies ligų, veikiančių net aktyvų gyvenimo būdą gyvenančius žmones. Būkite kūrybingi ir mėgaukitės lašiša mėsainiuose, salotose ar makaronuose, kad gautumėte rekomenduojamą 240 gramų porciją per savaitę.

Lapinės daržovės

Tokiuose žalumynuose kaip lapiniai kopūstai, špinatai, brokoliai ir žiediniai kopūstai yra gausu antioksidantų, vitaminų A, K ir B6 bei mineralinių medžiagų – kalcio ir geležies. Kalcis yra svarbiausia kaulų ir dantų struktūrinė medžiaga. Geležis padeda organizmą aprūpinti deguonimi. Vitaminas A užtikrina normalią epitelinių audinių būklę, vitaminas K skatina raumenų veiklą, taip pat stiprina imuninę sistemą ir skatina žaizdų gijimą, o vitaminas B6 dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje bei reguliuoja ląstelių dauginimąsi. Naudodami lapines daržoves jūs pagerinsite sportinius rezultatus.

Drėgnas maistas

Arbūzai, varpinės paprikos, špinatai, salierai, datulės ir apelsinai, kitaip sakant įvairios daržovės ir vaisiai, žali ir džiovinti – tai yra maisto produktai, kurie padeda organizme atstatyti treniruočių metu prarastų skysčių balansą. Vartodami šiuos žaliuosius užkandžius jūs natūraliai sumažinsite troškulį, organizme neprarasdami skysčių balanso.

Baltyminiai proteino batonėliai

Labai tinkamas maistas sportui – baltyminiai proteino batonėliai. Proteino batonėlis – tai energijos užtaisas, kuriame gausu maistingų medžiagų. Šie batonėliai yra skirti ne kaip pusryčių, pietų ar vakarienės pakaitalas, bet greičiau kaip sveikas užkandis tarp pagrindinių patiekalų. Kaip ir visas maistas, taip ir proteino batonėliai sveikiausi ir naudingiausi būna tuomet, kai juos pasigaminame namuose. Proteino batonėliuose gausu baltymų, angliavandenių, proteino, nesočiųjų riebalų ir kitų medžiagų, kurios priklauso nuo batonėlį sudarančių ingredientų.

Riešutai

Riešutuose yra daugybė baltymų ir nesočiųjų riebalų, todėl jie gali būti naudojami kaip vienas iš pagrindinių maisto produktų dietos metu. Kai riešutai yra valgomi kartu su angliavandeniais, tai padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje bei ilgiau išlaikyti angliavandenius nesudegintus. Kartu su angliavandeniais suvalgyti riešutai taip pat yra lengviau virškinami. Riešutuose yra augalinės kilmės baltymų, ląstelienos, antioksidantų, neuždegiminių medžiagų ir vitamino E.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt kamtoreikia.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top