Kokius papildus vartoti

Kokius papildus vartoti?

Didėja turimų vitaminų, mineralų, omega ar lipoinės rūgšties, antioksidantų ir kolageno papildų sąrašas. Nors sveikatos specialistai pabrėžia, kad dauguma iš mūsų visų reikalingų vitaminų ir mineralų turėtų gauti subalansuota mityba, pastarųjų dešimtmečių Europos Sąjungos tyrimų duomenys rodo, kad gyventojų mitybos būklė prastėja (statista.com). Nenuostabu, kad vis daugiau žmonių kasdien vartoja maisto papildus. Statistikos duomenimis, daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų kartais vartoja kai kuriuos maisto papildus. Be to tikriausiai visi esame susidūrę su labai pozityviomis papildų reklamomis bei skambiais šūkiais “pajusite poveikį iš karto”, tačiau kodėl įsigijus papildus ir juos vartojant, dažnai nejaučiamas joks efektas.

Leiskite mums padėti atsakyti į klausimą: kodėl vieni papildai veikia, o kiti ne

Prieš perkant papildus būtina atkreipti dėmesį į papildo etiketę ir jo sudedamąsias dalis. Vitaminai ir mineralai būna įvairių cheminių formų – viena yra natūrali ir lengvai pasisavinama žmogaus ląstelių, kita – sintetinė, kurią mūsų organizmas nelengvai pasisavina. Kai kurie papildai taip pat yra tablečių, kiti – kapsulių, o kai kurie – skysčių ar gelių pavidalu. Šiuo atveju svarbi priedo forma. Mūsų organizmas pasisavina papildus skystu pavidalu ir vitaminų kompleksus, kuriuose gausu mineralų. Mineralai labai svarbūs kitų maistinių medžiagų įsisavinimui, nes jų trūkumas suardys normalią ląstelių veiklą. Pirkdami maisto papildus stenkitės rasti produktus su natūraliomis medžiagomis ir ekologiškus sertifikatus. Labai svarbu atkreipti dėmesį į veikliųjų medžiagų kiekius. Visada palyginkite kokia yra papildo veikliosios medžiagos referencinė maistinė vertė (RMV) arba koks sudedamosios dalies kiekis yra nurodytas sudėtyje. Norime pastebėti, kad dažnu atveju, veikliųjų medžiagų kiekiai yra tolygūs papildo kainai, t.y. kuo brangesnis produktas, tuo jis efektyvesnis, nes jame daugiau vitaminų, mineralų ar kitų maistinių medžiagų.

Jei paros pamatinė maistinė vertė yra keli procentai, nebijokite, nes tai senovinis matavimo vienetas

Metų pradžioje pablogėjus žmonių sveikatai buvo nuspręsta, kad kiekvienas turėtų gauti bent rekomenduojamą paros priedą (RMV), tuomet bus mažinamas ligos sukeliamas vitaminų ir/ar mineralų trūkumas. Pasaulyje žinomas biochemikas sakė: „RMV neturi nieko bendra su kiekvieno asmeniniais poreikiais. RMV nustato standartinį papildų kiekį, kurio žmogui reikia kasdienėje mityboje, kad žmonės nesusirgtų netinkama mityba: beriberi (vitamino B1 trūkumas), leukoplakija ( vitamino B1 trūkumas), skorbutas (vitamino C trūkumas), rachitas (vitamino D trūkumas), tačiau RMV negali išspręsti Vakarų visuomenei būdingų sveikatos problemų“.

Todėl RMV negali nustatyti individualių skirtumų ir negali nustatyti optimalios dozės

Pavyzdžiui, jei rūkote, retkarčiais vartojate alkoholį, gyvenate užterštoje aplinkoje, turite priešmenstruacinį sindromą ar menopauzės simptomus, vartojate kontraceptines tabletes, daug sportuojate, kovojate su infekcija ar stresu ar vartojate vaistus, jūsų papildų poreikis gali būti didesnis. Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina požiūrį, kad didelės maistinių medžiagų dozės pasižymi profilaktiniu poveikiu. Vitaminai C ir E, beta karotinas, B grupės vitaminai ir kofermentas Q10 priklauso maistinių medžiagų grupei, kurių daug didesnės nei RMV dozės turi teigiamos įtakos sveikatai ir ilgaamžiškumui. Maisto produktuose esančios maisto medžiagos gali apsaugoti ir gydyti ligas bei lėtinti senėjimo procesą. Gydymas didelėmis maisto papildų dozėmis, dar vadinamas ortomolekuline medicina, šį terminą sukūrė vienas iš žymiausių molekulinės chemijos mokslininkų, Nobelio premijos laureatas Linus Pauling, 1968 m. Taigi, prieš pradėdami naudoti ir gerti papildus, turite sužinoti daug svarbių dalykų. Galite pasitarti su gydytoju, nes jis geriausiai žino, ko jums reikia.

Scroll to Top