Į ką atkreipti dėmesį perkant štangas sportui?

Norintiems pradėti kilnoti svorius gana dažnai kyla klausimų, kokias štangas vertėtų pasirinkti. Internetinėje parduotuvėje https://sportuok.lt/Grifai-stangos  rasite tikrai didelį šio sporto inventoriaus pasirinkimą, o tuomet, jei atkreipsite dėmesį į kelis svarbiausius kriterijus, pasirinkti tinkamas štangas galėsite gerokai paprasčiau. Taigi, į ką vertėtų atsižvelgti renkantis patį geriausią sporto inventorių?

Svorio apkrova

Profesionaliam naudojimui gali  būti pasirenkami ir 750 kg apkrovą atlaikantys grifai, tačiau pradedantiesiems tokio sporto inventoriaus tikrai neprireiks. Rinkoje daugiausiai siūloma tokių grifų, kurie atlaiko 100 kg apkrovą, o pradedantiesiems ar mėgėjams tiks ir 60 kg apkrovą atlaikantys grifai. Grifus galima naudoti ir be jokių papildomų svorių (kaip atskirą treniruočių elementą): tokiu atveju bus aktualu atsižvelgti į tai, koks yra grifo svoris.

Lenkta ar tiesi štanga?

Lenktos formos štangos gali būti naudojamos skirtingų raumenų grupių mankštai. Lenktos formos štanga tiesiog idealiai tinka svorių su olimpinėmis svorio plokštėmis kilnojimui. Laikyti lenktą štangą sportininkams yra paprasčiau – ypatingai tada, jei kilnojami gana dideli svoriai.

Papildoma apsauga

Vertėtų nepamiršti, kad svorių kilnojimas gali būti ne tik naudingas, bet ir žalingas. Būtent todėl vertėtų imtis atsargumo priemonių ir pasirūpinti, kad štanga būtų saugiai sukomplektuota (net ir tada, jei bus kilnojamas gana nedidelis svoris). Komplektuojant štangą naudinga įsigyti užraktų, kurie yra pritaikyti saugiam svorio kilnojimui (jei grifą kilnosite be papildomų svorių, užraktas nebus reikalingas).

Nors kartais manoma, kad svorių kilnojimas gali lemti stuburo problemas ar kitus sveikatos sutrikimus, tačiau tuomet, jei tai yra atliekama taisyklingai, štangos kilnojimas jums tikrai nepakenks. Veikiau priešingai: raumenų treniravimas padės ateityje išvengti rimtų traumų, kurios gali atsirasti dėl staigių judesių ar per didelio svorio kėlimo.

Scroll to Top