Baltymai: kas tai ir kodėl jie mums tokie reikalingi?

Visi puikiai žino, kad baltymai tai mūsų raumenų statybinė medžiaga, kurios trūkumas skatina raumėnų nykimą. Natūraliu būdu baltymus žmogus pasisavina valgydamas gyvulinės ir augalinės kilmės maistą: varškę, paukštieną. Seniau olimpiečiai, kurie ruošėsi varžyboms suvalgydavo apie 2 kg mėsos kasdien, kad turėtų ištvermės ir raumenų masės.

Tačiau, kas išties yra baltymai?
Tai pagrindinė maistinė medžiaga, kuri taip pat svarbi, kaip ir angliavandeniai ir riebalai. Pastarųjų žmonės labai prisibijo, tačiau vartojant tinkamus angliavandenius bei riebalus galima turėti gerą fizinę formą. Baltymai – amino rūgštis. Statomąją medžiagą sudaro 20 skirtingų amino rūgšties rūšių ir net 9 iš jų yra būtinos gauti su maistu, kadangi pats organizmas jų negali pagaminti.

Po sporto labai svarbu vartoti baltymus, kadangi jie atstato pažeistus raumenis, bet tai ne viskas. Baltymai padeda:
Aprūpinti imuninę sistemą antikūniais;
Padeda lengviau virškinti maistą ir įsisavinti maistines medžiagas;
Tai puikus energijos šaltinis;
Baltymas reikalingas ne tik raumenims, bet ir sausgyslėms, kaulams, odai, plaukams bei kitiems mūsų organams.

Kokia yra dienos baltymų norma?
Baltymų reikia tiek vaikams, tiek suaugusiems, tačiau kaip suprantate kiekiai žymiai skiriasi, net ir moterims bei vyrams. Pagal Nacionalinę Mokslų Akademiją paros baltymų kiekis:
46 gramai saugusioms moterims;
56 gramai vyrams;
Iš viso 4 gramai vienam kūno kilogramui.
Tačiau rodikliai yra aukštesni aktyvų gyvenimo būdą propaguojantiems ir dažnai sportuojantiems.

Baltymų tipai ir vartojimo laikas
Sportuojantiems žmonėms svarbu žinoti, kokiu metu reikia naudoti baltymus. Tyrimais įrodyta, kad baltymus geriau vartoti prieš ir po treniruotes, nei praėjus ilgesniam laikui nuo jos. Tad prieš treniruotę rekomenduoja išgerti baltymini kokteilį arba gauti baltymus iš suvartoto maisto (geriausia tinka liesa varškė arba paukštiena, kurioje gausu baltymų). Taip pat mokslininkai yra ištyrę, kad gyvulinės kilmės baltymai yra geriau pasisavinimo organizmo, nei augalinės kilmės, tad jie labiau tinka sportuojantiems. Jeigu negalite vartoti gyvulinės kilmės baltymų, tuomet turėsite suvartoti daugiau augalinės. Kadangi kiekvienos kilmės baltymai turi skirtingas amino rūgštis, tai sportininkams rekomenduojama vartoti kuo įvairesnį baltyminį maistą, tiek augalinės, tiek gyvulinės kilmės, kad organizmas gautų įvairesnių amino rūgščių.
Dažnai sportuojantys žmonės baltymus susirenka ne tik iš maisto, bet ir iš maisto papildų, tokių kaip baltyminių batonėlių ar kokteilių. Visus juos galima įsigyti iš specialių maisto papildus pardavinėjančių parduotuvių. Juolab, kad dabar jos ne tik fizinės, bet ir elektroninės. Tas jūsų maisto papildai gali atkeliauti net jums esant užsienyje. Galimas maisto siuntinys į Airiją, Norvegiją, Italiją ar net Ameriką, svarbu kad jus tenkintų ne tik kaina, bet ir gaminio kokybė. Kainas galite pasilyginti kiekvienoje svetainėje. Tik būtina išsirinkti tokius maisto papildus, kurie būtų sveiki jūsų organizmui, o naudingos medžiagos padėtų pasiekti geriausius rezultatus.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt kamtoreikia.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top