Kaip suderinti mitybą

Kaip suderinti mitybą?

Sveika mityba, sveika gyvensena, subalansuota mityba, sveikas gyvenimo būdas – tai frazės, kurias galite išgirsti kiekvieną dieną. Ši „sveikatos“ banga dabar tokia populiari, kad turi savo trūkumų ir privalumų. Kitaip tariant, žmonės yra apkrauti daugybe skirtingų informacijos šaltinių. Išgirdę pasiūlymą, pasiklysta ir nežino, kaip jį pritaikyti kasdieniame gyvenime.Patys informacijos kūrėjai, mokslininkai, dažnai nesutaria. ir nesutaria vienas su kitu.Kasdien iškelia naujas nuomones. Todėl natūralu, kad tokioje informacijos lavinoje žmogus pasiklysta. Lyg ir norėtų gyventi sveikiau, geriau jaustis ir pasinaudoti visais dažnai minimais sveikos mitybos privalumais, bet niekas nesupranta, kad obuolį suvalgyti neužtenka. Sveika mityba – informacijos labirintas.Dėl šios priežasties nusprendėme pateikti straipsnių apie sveiką mitybą ir sveiką maistą seriją, kurioje sistemingai pateiksime iš daugybės Lietuvos ir užsienio šaltinių surinktą ir apibendrintą informaciją svarbiausiais sveikos mitybos aspektais.

Pagrindinės sveikos mitybos taisyklės

Ašis, kuri gali nustatyti sveiką mitybą, yra sveikos mitybos piramidė. Laikui bėgant sveikos mitybos piramidė buvo ne kartą koreguojama, keičiantis žmonių gyvenimo būdui (padidėjus nuosėdoms, mažėjant fiziniam aktyvumui, padidėjus protiniam darbui). Jei anksčiau fiziškai stipriems žmonėms ir dirbantiems ūkiuose buvo rekomenduojama daugiausia valgyti grūdus ir riebalus, kad gautų pakankamai energijos, tai dabar rekomenduojama, kad pagrindinė raciono dalis būtų žalios ir virtos daržovės, kurios aprūpina vitaminais. kūnui, ir nesikaups nesudegusių riebalų.

Daržovės, vaisiai, uogos. Į maisto piramidę galima žiūrėti įvairiai – nuo dienos, savaitės ir bendros mitybos

Svarbiausia yra išlaikyti suvartojamų maisto grupių proporciją. Šviežios daržovės turėtų būti pagrindinė dietos dalis. Primygtinai rekomenduojama rinktis sezonines vietines (Lietuvoje užaugintas) daržoves. Daržoves geriausia valgyti šviežias ir termiškai neapdorotas, nes jose išsaugoma daugiausiai vitaminų. Be to, valgykite mažiau, bet savo nuožiūra galite valgyti ir kitų paruoštų (troškintų, orkaitėje keptų) daržovių. Svarbiausia taisyklė – vengti kepti ir neperkepti daržovių. Į šią piramidės dalį įtrauktos ir uogos bei vaisiai, tačiau pastaraisiais piktnaudžiauti dėl didelio cukraus kiekio nereikėtų. Dar labiau nerekomenduojamos vaisių sultys – nors tai dažnai ir pateikiama kaip vitaminų bomba, tačiau tą patį vitaminų kiekį gautumėte ir suvalgę į sultis spaudžiamus vaisius ar uogas, tik neišmetus virškinimui naudingų odelių, minkštimo dalies, ilgiau jaustumėtės sotūs su tuo pačiu kalorijų kiekiu.

Antroji dietos kategorija po daržovių ir vaisių turėtų būti grūdai

Tai visokios košės, kriauklės, duona, makaronai, pupelės. Rinkitės pilno grūdo ruginius ir kvietinius produktus, ruduosius ryžius, pupeles (lęšius, avinžirnius, pupeles, žirnius), naudingas košes (grikius, avižas ir kt.). Nors teoriškai tai patenka į šią kategoriją, reikėtų vengti baltų kvietinių miltų, baltųjų ryžių, stipriai apdorotų dribsnių.

Pieno produktai, kiaušiniai, mėsa, jūros gėrybės

Trečiasis sveikos mitybos piramidės etapas apima augalinių baltymų šaltinius – mėsą ir pieno produktus, kiaušinius, jūros gėrybes ir riešutus. Rinkdamiesi mėsą stenkitės, kad ji būtų liesa. Nepiktnaudžiaukite raudona mėsa. Rinkitės 1-2 kartus per savaitę. Geriausia rinktis vištieną (ypač krūtinėlę, nes joje daugiausiai naudingų baltymų). Venkite riebios raudonos mėsos (kiaulienos) ir rūkyti jos gaminius. Pirmenybė teikiama raudonai žuviai, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių.

Nors atrodo nedidelė, bet labai svarbi dietos dalis yra gerieji riebalai

Riebalų galite rasti gausu avokade, lydytame svieste, šalto spaudimo nerafinuotuose aliejuose (kokosų, alyvuogių, sėmenų, saulėgrąžų, sezamų, kanapių ir kt.).Be to, pasistenkite į savo racioną įtraukti riešutų ir sėklų.Jie labai naudingi smegenims ir turi daug organizmui reikalingų maistinių medžiagų.

Scroll to Top