papildai-sportui

Papildai sportuojantiems — ką derėtų apie juos žinoti?

Sporto papildai yra labai svarbūs intensyviai sportuojančiam žmogui. Priklausomai nuo papildų tipo, jie gali pagerinti medžiagų apykaitą, padidinti kūno masę ir ištvermę, atstatyti raumenų tonusą, padėti sudeginti nepageidaujamus riebalus. Tačiau, renkantis papildus nederėtų to daryti aklai ar remtis draugų rekomendacijomis. Geriausia sporto papildus pirkti ir vartoti pasikonsultavus su savo treneriu. Jis tikrai žinos, ko ir kiek jūsų organizmui reikia.

Dažniausiai sporte naudojami papildai klasifikuojami į jėgos-masės didinimo ir ištvermės suteikiančius papildus. Pastarieji yra: kofeinas, angliavandenių pagrindo papildai, laktato buferiai, MCT ir BCAA. Kūno masės didinimui vartojami tokie sporto papildai, kaip: kreatinas, baltymai, amino rūgštys. Sporto papildus, nesvarbu, kokio jie tipo, reikia vartoti labai atsakingai, atsižvelgiant į rekomendacijas ir nurodytas dienos normas. Netinkamas sporto papildų vartojimas gali atsiliepti sveikatai. Svarbu nepamiršti, kad sporto papildai negali pakeisti normalios subalansuotos mitybos. Papildai — tik papildo, praturtina dienos maisto racioną, bet nepakeičia jo.

Ar tikrai būtina vartoti sporto papildus?

Visuomenėje nusistovėjusi nuomonė, kad sportuojantys žmonės būtina turi vartoti sporto papildus yra klaidinga. Tai priklauso nuo sportuojančiojo žmogaus noro ir pasirinkto fizinio krūvio. Tiems, kas sportu užsiima retai ir neintensyviai, sporto papildų vartoti tikrai nebūtina. Jiems užtenka baltyminių, energijos suteikiančių kokteilių prieš ar po treniruotės. Tačiau, tiems, kurie sportuoja intensyviau arba užima profesionaliu sportu — papildai gali padėti pasiekti norimų rezultatų. Profesionalūs sportininkai treniruočių metu išeikvoja daug energijos, todėl norint atstatyti normalias organizmo funkcijas neužtenka vien tik subalansuotos mitybos. Dažnai pasiruošimai rungtynėms ar konkursams yra tokie alinantys, kad be papildomų maisto medžiagų sportininkams sunkiai pavyktų pasiruošti. Būtent tam ir pasitelkiami įvairūs sporto papildai, kurie suteikia jėgų, atstato normalią organizmo veiklą ir leidžia pasiekti geriausių rezultatų.

Scroll to Top