Kaip pagerinti laikyseną

Kaip pagerinti laikyseną?

Taisyklinga laikysena svarbi ne tik norint turėti gražią išvaizdą. Tai taip pat prisideda prie geros sveikatos. Jei norite geresnės gyvenimo kokybės, turite visada atkreipti dėmesį į savo laikyseną ir imtis tinkamų bei veiksmingų priemonių, kad ji būtų teisinga.

Kokia yra teisinga laikysena?

Laikysena – tai žmogaus kūno padėtis stovint, sėdint, gulint ir atliekant tam tikrus judesius – stovint, išsitiesus į viršų, pasilenkus, pritūpus ar besisukant. Žmogaus stuburas susideda iš keturių fiziologinių polinkių, kurie turi būti teisingai išdėstyti vienas su kitu, kad kojų svoris būtų tolygiai paskirstytas.

Keturi polinkiai yra:

  • Kaklo ir juosmens linkiai arba lordozė (graikiškai „lordos“ reiškia išlinkęs) – kaklinės ir juosmeninės srities slanksteliai yra šiek tiek išgaubti į priekį.
  • Krūtinės ir kryžkaulio linkiai arba kifozė (graikiškai „kyphos“ reiškia sulinkęs) – krūtininės ir kryžkaulinės srities slanksteliai yra šiek tiek išgaubti atgal.

Taisyklinga laikysena reiškia, kad žiūrint į žmogų iš šono, ausys, pečiai, klubai, keliai ir kulkšnys turi būti vertikalioje linijoje. Daugeliu atvejų jums reikia treniruoti savo kūną, kad išlaikytumėte tinkamą ir taisyklingą laikyseną bei sumažintumėte spaudimą sąnariams, sausgyslėms, raiščiams ir raumenims. Taisyklinga laikysena yra būtina, jei norite būti sveiki ir gerai jaustis. Gera žinia yra ta, kad tai padaryti visai nesudėtinga – savo laikyseną galite koreguoti ir pagerinti nuolat kreipdami į ją dėmesį ir pasitelkdami nesudėtingas ir didelių pastangų nereikalaujančias pagalbines priemones. Tokiu būdu sumažinsite ir įvairių rimtų sveikatos problemų, kylančių dėl netaisyklingos laikysenos, riziką.

Treniruotis reikia taip:

Pradedame nuo pečių sukimo, kiek įmanoma sukdami ratus, pakeldami pečius prie ausų, suartindami pečius ir atgal. Pasukome į priešingą pusę. Išbūname ramiai, įtempiame pilvą, žiūrime tiesiai, giliai kvėpuojame ir nusiraminame. Pakartokite 10 kartų. Ištiesėme rankas tiesiai į priekį, sulenkdami alkūnes. Tvirtai laikome apatinę pilvo dalį, dubenį pasukame į vidų ir ramiai kvėpuojame. Ištieskite rankas į abi puses.Jei tai sunku, galite šiek tiek sulenkti rankas. Kvėpuojame ramiai, nejudiname klubų, laikome įtemptą pilvą. Pakartokite 10 kartų abiem kryptimis. Vieną ranką keliame, o kitą leidžiame ir tempiame kiek galima atgal. Dubuo pasuktas į vidų, pilvas įtemptas, kvėpuojame ramiai, laikome tiesią galvą, nekeliame pečių. Kartokite 20 kartų. Abi ištiestas rankas tempiame kiek galime į šonus už savęs ir tada apkabiname save, bandome su pirštais paliesti stuburą. Dubuo pasuktas į vidų, pilvas įtemptas, kvėpuojame ramiai, kai apkabiname save, galvą šiek tiek palenkiame į priekį, neužlaikome kvėpavimo. Kartokite 20 kartų. Sulenkite rankas 90 laipsnių kampu, priglauskite prie kūno ir suvedame mentes nugaroje. Nekeliame pečių, neatitraukiame alkūnių nuo šonų. Žiūrėkite tiesiai, giliai kvėpuokite, įtempkite pilvą. Kartokite 20 kartų. Sukabiname pirštus už nugaros, suveskite mentes ir tempiame pečius atgal, rankas aukštyn. Nelinkite, išlaikykite pilvą įtemptą, giliai kvėpuokite. Tempkite rankas 30 sekundžių.

Laikysenos gerinimo būdai:

Yra daug įvairių priemonių, kurios gali būti naudojamos jūsų laikysenai pagerinti, pavyzdžiui:

  • Verta prisiminti savo laikyseną kiekvieną dieną, ypač kai sėdite priešais kompiuterį ar žiūrite televizorių.
  • Reguliarus fizinis aktyvumas ir mankšta siekiant išlaikyti pusiausvyrą, jau nekalbant apie tempimo ir giluminius pratimus, stiprinančius pilvo ir nugaros raumenis, gali labai prisidėti prie taisyklingos laikysenos išlaikymo.
  • Kad laikysena būtų taisyklinga, reikia nepamiršti geriausiu būdu išlaikyti savo svorį.
  • Svarbu užtikrinti, kad jūsų darbo vieta būtų ergonomiška ir atitiktų jūsų specifinius poreikius.
Scroll to Top